article-thumb

November 20, 2014

Trijumf Klastera na međunarodnoj razini! Labinprogres-TPS

U organizaciji Klastera poljomehanizacije d.o.o., a uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poduzetništva i obrta, članice Klastera poljomehanizacije izložile su svoje proizvode na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA 2014, koji se je održao u Bolonji, Italija, od 12. do 16. studenoga ove godine.

Na izložbenom prostoru veličine 144 m² članice Klastera izložile su svoju poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve, uređaje, komponente te traktore, a svoj asortiman predstavile su slijedeće članice Klastera: Labinprogres -TPS d.o.o. iz Labina, proizvođač poljoprivrednih traktora i motokultivatora, Megametal d.o.o. iz Nedelišća, proizvođač traktorskih priključaka (rasipača mineralnih gnojiva, traktorskih freza), Hittner d.o.o. iz Bjelovara, proizvođač poljoprivrednih i šumskih traktora (skiddera), POD d.o.o. iz Dežanovca, proizvođač opruga za poljoprivredne strojeve te Hidraulika Kutina d.d. iz Kutine, proizvođač hidrauličnih dijelova i komponenti.

Ako govorimo o značaju i veličini ovog sajma unutar EU, onda možemo reći da je sajam EIMA u Bolonji drugi po redu, odmah nakon najpoznatijeg i najvećeg sajma poljoprivredne mehanizacije AGRITECHNICA u Hannoveru.

Nekoliko slijedećih brojki i pokazatelja govore o veličini EIMA sajma:

  • na prethodno održanom sajmu 2012. godine sudjelovalo je 1516 izlagača iz 40 zemalja svijeta, a sajam je obišlo više od 196 000 posjetitelja
  • na ovogodišnjem sajmu je izlagalo više od 1800 izlagača na prostoru od 150 000 četvornih metara, a sajam je posjetilo više od 50 stranih delegacija i oko 236 000 posjetitelja

Osim što na sajmu izlažu svi relevantni proizvođači poljoprivredne mehanizacije iz cijeloga svijeta, njegov najveći značaj ogleda se u posjeti zemalja južno-europskog tržišta i tržišta zemalja Magreba, odnosno sjeverne Afrike.

 

Uspjeh članica klastera na EIMA 2014!

Za članice Klastera poljomehanizacije ovogodišnji EIMA sajam je bio vrlo uspješan. Obavljeni su mnogobrojni poslovni razgovori s postojećim kupcima kao i potencijalnim kupcima, a sajam je samo potvrdio da se na ovakvim manifestacijama moraju pojaviti svi oni koji žele internacionalizirati svoje poslovanje i povećati svoju vidljivost među inozemnim kupcima i tržištima na kojima nisu dovoljno prepoznati i prisutni.

Sajam je posjetila i generalna konzulica RH u Milanu, Iva Pavić, te iskazala zadovoljstvo nastupom hrvatskih izlagača i ponudila svu potrebnu pomoć tvrtkama u poslovanju u Italiji, kao i pomoć u pripremi i organizaciji sljedećeg sajma EIMA u Bolonji 2016. godine.

Cilj: internacionalizacija poslovanja!

Željko Erkapić na EIMA 2014.

Direktor Klastera poljomehanizacije d.o.o. Željko Erkapić posebno naglašava potrebu jačanja aktivnosti usmjerenih na osvajanje novih tržišta i internacionalizaciju poslovanja, što je danas već i vidljivo kroz ostvarene rezultate i povećani broj kupaca. Nakon intenzivnog rada od gotovo četiri godine od početka zajedničkih nastupa i izlaganja na ovako značajnim i specijaliziranim sajmovima, Klasteru poljomehanizacije i njegovim članicama otvara se sve više poslovnih prilika za širenje svoga poslovanja i povećanju izvoza, gdje su neke članice već dostigle i 85 % izvoza od ukupne godišnje proizvodnje.

‘Ovakve manifestacije su vrlo skupe i Klaster poljomehanizacije kroz različite natječaje osigurao je potporna sredstva za nastup svojih članica, a ovdje treba posebno istaknuti značaj Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poduzetništva i obrta te Osječko baranjsku županiju, bez čije pomoći bi se ovaj i slični projekti teško realizirali.’, navodi Erkapić.

Klaster poljomehanizacije je u suradnji s HGK-om ostvario do sada sedam zajedničkih nastupa naših proizvođača poljoprivredne mehanizacije te, osim nastupa na sajmu EIMA u Bolonji, predstavljanje članica uslijedilo je i na sajmovima u Meknesu (Maroko), Aradu (Rumunjska), Moskvi (Rusija) i Hannoveru (Njemačka).